Regels voor recycling veranderen voortdurend en verschillen in elke gemeente of provincie. Het is daarom logisch dat velen van ons “wish-cyclen” - iets in de zak voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (PMD) plaatsen in de hoop dat het gerecycled wordt. Uit een rapport van het Afvalfonds Verpakkingen blijkt dat de vervuiling in PMD-zakken toeneemt, wat het sorteerproces verstoort. 30-90% van het plastic afval wordt afgekeurd en als restafval verbrand. Er zijn gemeenten in Nederland die ervoor kiezen alles bij het restafval te gooien - dit wordt dan achteraf bij de afvalverwerker mechanisch gescheiden.
Veel materialen, bijvoorbeeld complexe plastics, worden niet gerecycled door gemeenten of door traditionele recyclingfaciliteiten. Dit geldt wanneer de kosten van recycling hoger zijn dan de opbrengsten (lees er hier meer over).
Wat kan precies gerecycled worden en hoe voorkomt men dat afval op stortplaatsen of in verbrandingsovens belanden? We hebben hieronder een overzicht gemaakt.
Wat kan thuis wel gerecycled worden:
Er zijn vier categorieën plastic die gemakkelijk recyclebaar zijn, namelijk #1 Polyethyleen Terephthalaat (PETE), #2 Hoge Dichtheid Polyetheen (HDPE), #3 Lage Dichtheid Polyetheen (LDPE) en #4 Polypropyleen (PP). Deze soorten plastic worden gebruikt voor plastic drankflessen, shampooflessen, potjes, verpakkingsfolie en zakjes. Donkere plastics of plastics met meer dan één homogeen materiaal zijn moeilijker te recyclen.
https://duurzaamheidskompas.nl/blogs/plastic-codes-gekraakt/
Recycling varieert per provincie en zelfs per stad. Milieu Centraal zet afvalscheiding op een rij met de afvalscheidingswijzer.
Wat is thuis moeilijker te recyclen:
1. Drankkartons met een plastic laagje
Tetra Pak, een combinatie van papier, plastic en aluminium, wordt gebruikt voor verpakkingen voor melk, vla, vruchtensappen en conserven. Tetra Pak kan gerecycled worden, maar toch blijkt dat de meeste huishoudens hun drankkartons nog steeds bij het restafval doen.
2. Spuitflessen, pompjes, tuitjes en dopjes
De kleine of complexe onderdelen van plastic pompjes dienen vaak verwijderd te worden voordat u de flesjes in uw recyclebak gooit. Spuitflessen (deodorant of haarlak) horen bij restafval, omdat ze nog restjes drijfgas kunnen bevatten. Plastic pompjes en flacons mogen in de PMD-bak; verwijder wel eerst het krimpfolie door het van de fles af te knippen en apart weg te gooien.
Overweeg de flesjes te hergebruiken en zo uw plastic verpakkingen een tweede leven te geven. Neem ze bijvoorbeeld mee naar een zero waste bulkwinkel waar ze opnieuw gevuld kunnen worden, of koop uw producten geconcentreerd en voeg simpelweg water toe. Zo kunt u flesjes en potjes hergebruiken die u thuis al heeft.
3. Afhaalmaaltijden met etensresten of vetvlekken
Afhaalmaaltijden van papier, zoals gebaks - en pizzadozen of frietzakken mogen niet in de papierbak als er nog etensresten of vet in zitten. Deze horen bij restafval en worden in de afvalenergiecentrale verbrand.
Bakjes gemaakt van piepschuim kunnen niet gerecycled worden, vanwege de hoge kosten voor het recyclen van verpakkingen die voor het grootste deel uit lucht bestaan. Grote stukken piepschuim verpakkingen en piepschuim isolatiemateriaal (die niet vervuild zijn) kunt u apart inleveren bij de milieustraat.
4. Shopper boodschappentassen
Hoewel plastic tassen en zakken via de PMD-bak gerecycled kunnen worden, horen shopper boodschappentassen bij het restafval. Wel gaan deze langer mee dan eenmalige plastic tassen en zijn ze beter voor het milieu dan papieren tassen. Papieren tassen kunt u vaak maar één keer gebruiken en veel hebben een plastic laagje, waardoor ze niet in de papierbak mogen.
5. Zwarte plastic verpakkingen
U kunt zwart plastic het beste weggooien bij restafval. Als het bij PMD-afval terechtkomt, belandt het alsnog in de verbrandingsoven omdat sorteerinstallaties het niet herkennen. De meeste zwarte plastic verpakkingen worden gekleurd met zwarte koolstofpigmenten die niet gescheiden kunnen worden op basis van Near Infra-Red (NIR) recyclingtechnologie. Koop zo min mogelijk zwarte verpakkingen, omdat hier nog geen recyclingoplossing voor is.
6. Plastic rietjes en bestek
Plastic rietjes en bestek voor eenmalig gebruik kunnen vanwege hun kleine formaat niet gerecycled worden. Deze voorwerpen zijn te klein voor de sorteermachines en zullen er tijdens het sorteerproces uitvallen. U kunt deze items via onze All In One Zero Waste Box recyclen.
7. Ruiten, spiegels of gebroken glas
Ruiten, spiegels en gebroken glas kunnen niet gerecycled worden omdat ze gevaren met zich meebrengen voor de mensen die in recyclingbedrijven werken. Glas van spiegels, ramen of gloeilampen kunnen niet gerecycled worden vanwege de chemische stoffen die ze bevatten. Wel kunt u vensterglas, glas van fotolijsten, spiegelglas en glas met ingebouwde elektronica weggooien in een bak voor vlakglas bij de milieustraat. Verpakkingsglas, autoruiten en ovenschalen mogen hier niet bij. Meer informatie kunt u vinden op de website van Vlakglas Recycling Nederland.
8. Plastic producten (geen verpakkingen)
Plastic dat geen verpakking is, hoort niet bij plastic afval. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed, plastic borden, brillen of kunstbenodigdheden. Plastic voorwerpen die niet in een restafval vuilnisbak passen, kunt u naar de milieustraat brengen. Als u deze voorwerpen liever wilt recyclen, kan dit via onze All-In-One Zero Waste Box.